Tűnékeny illúziók

Szerző: Mary Robinette Kowal
 Eredeti cím: Shades of Milk and Honey
Sorozat: Bűbájoló történet 1.  
(magyarul 3 jelent meg az 5 kötetes sorozatból)
Oldalszám: 428
Kiadó: I.P.C.
 A ​19. század első fele, Anglia… Egy nem túlságosan gazdag nemesi családhoz két leány tartozik: az egyik gyönyörű és éppen eladósorba jutott, a másik nem igazán szép, és már egyre többen tekintenek rá úgy, mint vénkisasszonyra, aki sosem talál magának párt. Amikor a család körül, majdnem egyszerre felbukkan három férfi – egy gazdag szomszéd, egy vándorló művész és egy bátor katona – mindenki biztosra veszi, hogy a fiatalabbik lány hamarosan menyasszony lesz. A másik? Ő csak zongorázzon, csak foglalkozzon a művészetekkel, ha már csak a lelke szép szegénynek…
Egy olyan világban, mint a miénk, talán ez is történne, egy olyan Angliában azonban, ahol a hölgyek számára a mágia művelése, a bűbájolás éppen olyan köznapi tevékenység, mint a kézimunka vagy a kertészkedés, valóban bármi megeshet. A kérőkről kiderül, hogy egyikük sem egészen olyan, amilyennek tűnik, a lányok példája pedig megmutatja: nem mindig az a legértékesebb, ami a legszebben ragyog. A Hugo- és Campbell-díjas szerzőnő 2010-ben Nebula-díjra jelölt, a gótikus irodalom és a modern fantasy jellegzetességeivel átitatott, mágikus-romantikus történetfolyamának első része.



Értékelés




A fülszöveg elég jól leírja az alapszituációt: egy nemesi család két lánya közül a fiatalabbik, aki természetesen gyönyörű, bár a bűbájolás terén tehetségtelen, próbál férjet keríteni magának, míg az idősebb, csúnyácska már beletörődött abba, hogy vénkisasszony lesz belőle. A könyv különlegességét a bűbájolás képessége adja, ami itt teljesen hétköznapi dolog a hölgyek körében. Jane, az idősebbik lány kitűnik a többiek közül a képességeivel, így a történet folyamán szép lassan őt is észreveszik, nem csak a tökéletes szépségű húga, Melody van a középpontban, aki ezt elég nehezen is viseli.


Egy barátnőmmel való alku részeként álltam neki a könyvnek, de őszintén be kell vallanom hogy nem túl nagy lelkesedéssel, annak ellenére, hogy remek ízlése van, szóval nem feltételeztem, hogy olyan nagyon távol állna tőlem a könyv. Nagy meglepetésemre viszont igencsak tetszett, mert érdekes ötvözete annak a két műfajnak, amelyeket a legjobban szeretek, a fantasynek és a romantikus női sorsokról szóló történeteknek. Különös volt, ahogy az író becsempészte a varázslatot egy egyébként teljesen szokványos kosztümös női regénybe anélkül, hogy oda nem valónak éreznénk. Ebből a szempontból leginkább Carriger Lélektelen sorozatához tudnám hasonlítani, bár ez a könyv egészen más stílusban íródott, sokkal kevésbé humoros.

Jane
Szereplők tekintetében is fedeztem fel hasonlóságokat, a lányok anyukája és Melody tekintetében, akik legalább annyira idegesítettek, mint Alexia családjának nő tagjai. El nem tudom képzelni, hogy Jane hogy tudott Melody minden idegtépő húzása ellenére kedvesen és segítőkészen fordulni a húgához. Az sem teljesen világos, hogy Jane miért nem mutatta ki egy picikét sem a vonzalmát, sokat segített volna vele saját magán. A főszereplőt, Janet egyébként kimondottan megkedveltem, erős, tettre kész nő, különösen abban a korban.

A könyv vége viszont nem tetszett, én egy másik úriembernek szurkoltam, fel sem merült bennem ez a végkifejlet, annyira abszurdnak tűnik. Hiányoltam a bűbájolás bővebb kifejtését, erről nem sok szó esett sajnos a könyvben., elég sokat változott az olvasás során az elképzelésem erről, pont azért, mert elég kevés információt kapunk róla.Valószínűleg el fogom olvasni a következő részt, bár kicsit lehangoló hogy csak az első három kötet jelent meg magyarul, és várhatóan több nem is fog. Ez azért is sajnálatos, mert eredeti nyelven 5 kötetes a sorozat.

Még a borítóról annyit, hogy a magyar verzió elmegy… egészen addig, míg meg nem látja az ember az angol borítókat, amik elképesztő gyönyörűek. Röviden szólva nem is értem, hogy ez hogy történhetett… Na de hogy lássátok miről is beszélek:



Sajnálom, hogy itthon ilyen kevéssé méltányolt kötet, hiszen az ötlet egészen egyedi, ráadásul egy egészen jól megírt könyv, bár a hiányosságok miatt érezhető, hogy első kötet. Én mindig is azon a véleményen voltam, hogy egy jó fantasy világot képtelenség egy közepes vastagságú kötetben tisztességesen felépíteni, de szerencsére nem nagyon zavar ha ez két kötet alatt valósul meg. A sikertelenséget egy az egyben a borzalmas borítónak tudom be, plusz szintén ebből adódóan a célközönséget sem találja el.

Képek a Pinterest táblámról származnak: https://www.pinterest.com/afresli/blog/

Megjegyzések

  1. Köszönöm, hogy kölcsön adtad, tetszett nagyon. Megnéztem a folytatást, majd szeretném azt is elolvasni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök hogy tetszett :) Mesélj majd, ha hamarabb olvasod a folytatást.

      Törlés

Megjegyzés küldése