Egy krémes Párizsban

Párizs egyik eldugott csücskében egy kedves kis cukrászda csak arra vár, hogy felfedezzék. Könnyen elképzelhető, hogy bájos sarokasztalainál némi romantika is terítékre kerül…

Nina négy idősebb fivére mindig egészen pontosan tudja, hogy a család legkisebbikének, egyedüli lányként, mikor, mit kell tennie, és ezt szívesen a tudomására is hozzák. Így, amikor lehetőséget kap arra, hogy Párizsba utazzon, és segítőként részt vegyen egy cukrásztanfolyam

lebonyolításában, nem tudja elég gyorsan összecsomagolni a bőröndjét. A dolog egyetlen bökkenője, hogy a nagyratörő, ugyanakkor rendkívül vonzó séffel, Sebastian Finley-vel kell együtt dolgoznia, aki nem más, mint az egyik fivér, Nick gyerekkori barátja, egyben az a férfi, aki iránt időtlen idők óta romantikus érzelmeket táplál. Ilyen körülmények között nem csoda, ha Ninának nem csak az ínycsiklandozó krémeseknek és makaronoknak kell ellenállnia, hanem egy egészen másfajta csábításnak is…

 

 

Értékelésem
Szerző: Julie Caplin
Eredeti cím: The Little Paris Patisserie
Sorozat: Egy csésze kávé... 3.
Oldalszám: 548
Kiadó: Libri 
 


 

 

Mivel ez a kötet már az angolul sokkal találóbb elnevezésű Romantic Escapes sorozat harmadik kötete, így nagyjából már tudtam hogy mire számíthatok. Sajnos azonban azt kell mondanom hogy az eddig ez tetszett a legkevésbé. Szerencsére még így is elég jó könyvnek tartom, de remélem hogy ez nem egy romló tendencia kezdete. Ami nem tetszett, az egyrészt a főszereplő, másrészt pedig a konfliktusok.

Nina negyedik, legkisebb gyerek a családban három fiútestvérrel, akik mind próbálják óvni és ez őt valamiért roppantul zavarja. Ennek például nem volt súlya a történetben, nem igazán kaptunk belőle ízelítőt. Ebben a kötetben sokkal kisebb hangsúlyt fektetett a szerző a városra, pedig az előzőekben  pont azt szerettem legjobban, mikor a főszereplő felfedezi az új város rejtett zugait vagy akár a nevezetességeit. Ugyan Nina többször is tesz sétákat a városban, Párizsról semmi új információt nem kapunk, csak megemlítésre kerül pár híres épület. Ezzel szemben sokkal de sokkal nagyobb szerepe van a cukrászdáknak és a süteményeknek amivel alapvetően nincs is semmi baj. 

Két randevú is A Ladurée cukrászdában zajlik, amit Párizs luxuscukrászdájának tartanak (https://www.laduree.fr/ ), kimondottan szimpatikus hogy ez a hely valóban létezik és a hangulatát is sikerült megragadni, bár a könyvben a macaronok nincsenek túl jó színben feltüntetve, inkább a villás sütiken van a hangsúly. A Ladurée honlapján viszont főként macaronok jönnek szembe, egy 12 darabos doboz jelenleg 33 Euró. Egy kis plusz információ hogy saját teakeverékeket is árulnak természetesen elég drágán, egy ilyen gyönyörű kis 100 g-os doboz 19 Euró. Ha már a süteményeknél tartunk, a könyv talán legtöbbet emlegetett édessége Nina specialitása a csokoládés-karamellás supreme, ami gyakorlatilag karamellás csokitorta.

Réteges Karamell-Csokitorta recept

Hozzávalók

Piskótához: 
1,5 cup liszt
300 g cukor
3/4 cup kakaópor
1, 5 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál só
1/4 cup étolaj
3/4 cup író, kefírrel helyettesíthető
3/4 cup forró víz
2 tojás
2 teáskanál vaníliaaroma
 
Karamellhez:
200 g cukor
1/4 cup víz
150 ml habtejszín
100 g vaj
 
Tejcsokoládé öntethez:
125 g tejcsokoládé
85 g habtejszín
 
Karamellás krémhez:
5 tojás fehérje
250 g cukor
400 g vaj
1/2 cup karamell
 
Díszítéshez: 
Pekándió


Elkészítés

Piskóta

Előmelegítjük a sütőt 180 °C -ra, a formát béleljük ki sütőpapírral.

Külön tálban keverjük össze a száraz majd a nedves hozzávalókat. A forró vízzel óvatosan kell bánni, nehogy megfőzze a tojásokat, ezért lassan öntsük hozzá.

A nedves hozzávalókat keverjük robotgéppel a szárazakhoz, közepes fokozaton, 2-3 percig. Híg masszát kell kapnunk. Oszlassuk el a formában majd süssük 30-35 percig.

Karamell

Közepes lábasban melegítsük a cukrot és a vizet, kevergetni nem kell, csak az oldaláról leszedni ami ráragadt hogy ne kristályosodjon.

Addig kell főzni amíg szép karamell színe nem lesz, ezt követően azonnal le félre kell tenni. Óvatosan hozzá kell keverni a habtejszínt (buborékolni fog). A tejszín után a vajat is keverjük bele majd tegyük vissza a tűzre és főzzük 2 percig. Itt már kevergetni is kell. Hagyni kell hűlni, majd zárható dobozban a hűtőbe tenni.

Csokiöntet

A darabolt csokit a tejszínnel együtt betesszük a mikróba, 10 másodpercenként meg kell keverni addig, míg fényes szósz nem lesz belőle. (Gőzfürdő felett is meg lehet csinálni)

Karamellkrém

A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vajat, félig olvadt állapotban kisebb darabokban, hogy óvatosan el lehessen keverni. Ez után karamellt öntünk hozzá és azt is elkeverjük.

Összeállítás

3 rétegre vágjuk a piskótát. Az első rétegre rákenünk 2/3 cup karamellkrémet, csíkokban karamellt öntünk rá illetve apróra vágott pekándióval megszórjuk. Ezt ismételjük a következő  két réteggel. Végül csokiöntettel öntsük le a szélét és várjunk 15 percet. Ismét öntsük körbe ám ezúttal karamellel.


Olvastam a könyvről több értékelésben is hogy unalmasnak találták a sok sütikészítés leírását. Nekem ezek mint általában, most is tetszettek, szeretek a regényekből apró információmorzsákat megtanulni. A fülszöveggel sugalmazásával ellentétben nem éreztem annyira fontosnak magát a cukrásztanfolyamot, sokkal több jelentősége volt a lepukkant cukrászda felújításának és újjáélesztésének. Ezt a részt kimondottan élveztem.

A konfliktusok azon alapultak hogy Sebastian, a cukrászda tulajdonosa teljes mértékben elutasította az újjászületést, bisztróvá akarta alakítani a helyet. Nina ennek ellenére engedett a felújítási kísérleteknek, de nem szólt róla. A konfliktus másik szála az volt, hogy Sebastian Nina egyik fivérének a legjobb barátja. Ez a vonal eléggé zavart a történetben mert nehezen tudom elképzelni hogy ha az ember kishúga köztudomásúan szerelmes a legjobb barátomba, akkor miért fordítom őket egymás ellen, ahelyett hogy támogatnám a kapcsolatot? Nyilván lehetnének erre magyarázatok ha a pasival lenne valami gond, például hírhedt szoknyapecér, de itt nincs szó semmi ilyesmiről. Bár valójában a vonzalmat magát sem értem, mert Sebastian szinte egészen a könyv végéig egy óriási tapló. Nem csak úgy a klisés mogorva és magányos figura szinten hanem elég durván.

Mindezek ellenére mégis 5 tollat kapott tőlem a könyv, mert egy könnyű chick lit történetnek éppen megfelelt, és annak ellenére hogy nem értem a problémáikat, végig érdekes volt, kíváncsi voltam hogy hogy fognak ezek megoldódni. Érdekes módon egyébként a könyv végkifejlete nem is úgy zajlott mint vártam, úgyhogy unalmasnak semmi képpen sem lehetett nevezni.

Külföldi borítók




https://livforcake.com/turtles-layer-cake/

https://www.tripadvisor.com/LocationPhotoDirectLink-g187147-d782271-i197506317-Laduree-Paris_Ile_de_France.html

https://www.laduree.fr/en/discover-laduree/our-story.html

https://hu.pinterest.com/afresli/blog/

 

Megjegyzések