Vörös királynő

Szerző: Victoria Aveyard
Eredeti cím: Red Queen
Sorozat: Vörös királynő 1.
Oldalszám: 422
Kiadó: Gabo
AZ ISKOLÁBAN TANULTUNK AZ ELŐTTÜNK LÉTEZETT VILÁGRÓL, az angyalokról és istenekről, akik az égben laktak, és szelíd szeretettel uralkodtak a Földön.
Egyesek szerint ezek csak mesék, de én nem hiszem.
Még mindig uralkodnak fölöttünk az istenek.
Lejöttek a csillagok közül.
ÉS MÁR NEM SZELÍDEK.
A közrendű, nyomorgó Vörösök az Ezüstök uralma alatt élnek, akik isteni hatalommal bíró harcosok.
Mare Barrow, a tizenhét éves falusi Vörös lány számára úgy tűnik, soha semmi nem fog megváltozni.
Mare az Ezüstök palotájába kerül, hogy azok között dolgozzon, akiket legjobban gyűlöl. Hamar felfedezi azonban, hogy vörös vére ellenére ő is halálos hatalommal bír, amely az Ezüstök uralmának végét jelentheti.
A hatalom játszmája azonban veszedelmes, és ki tudná megmondani, hogy ebben a vér által kettéosztott világban ki kerül ki győzedelmesen?

Értékelésem



Mare a Vörösökhöz tartozik, de hamar kiderül a könyvben hogy ő is különleges képességgel rendelkezik, de mégsem Ezüst. Viszont mivel a képessége mindenki szeme láttára jött elő, ezért az Ezüstök uralkodó rétege nem tudja titokban eltenni láb alól, ezért inkább elhitetik a néppel, hogy igazából a lány is Ezüst. Eközben természetesen a Vörösök lázadásban mesterkednek, nekik pont jól jön egy Ezüstök közé került Vörös lány.
A könyv elején arénaharcokat látunk, amire minden Vörösnek kötelező elmennie, ez, és az elnyomás nagyon hasonlított Az éhezők viadalára, de ez nem tartott sokáig.

Halogatva kezdtem bele ebbe a könyvbe, mert ez a szín szerinti szétválasztás és a Vörösök elnyomása nagymértékben emlékeztetett Pierce Brown Vörös lázadás sorozatára, így féltem, hogy túlságosan koppintásnak fogom érezni. Szerencsére nem ez történt, ráadásul a könyv még sokkal érdekesebb, mint ahogy az a fülszövegből kitűnik. Itt ugyanis csak annyit írnak, hogy isteni hatalom meg nagy harcosok, de ez messze nem fedi a valóságot. Az Ezüstök ugyanis mindenféle természetfeletti képességekkel rendelkeznek, mindenki, mondjuk úgy, egy elemet tud uralni. Egy-egy házban az embereknek ugyanaz a képességük, csak eltérő erősségű. Apai ágon öröklődnek ezek, ezért is különös, hogy Mare-nek hogy lehet képessége, ráadásul olyan, ami senki másnak nincs. Plusz az Ezüstöknek a vérük színe is ezüst, így mikor Mare is bekerül a kiképzésre, akkor elég nehéz elrejteni a származását. Ezzel kapcsolatban külön tetszett, hogy az író arra is gondolt, hogy a Vörösöknek az arca is sokkal pirosabb, főleg ha elpirulnak vagy mérgesek, ezért Mare arcát minden nap kisminkelik, fehérítik, hogy ez ne tűnjön fel a többieknek.

A karakterek fantasztikusak, Mare nagyszerű főszereplő: szerethető, céltudatos, mégis többször hibás döntést hoz, de be is látja tévedését. Sokszor fél, elveszett és még féltékeny is, ettől kimondottan valóságosnak hat, egészen közel is éreztem magamhoz.
Az Ezüstök oldalán két férfit ismerünk meg alaposabban, két herceget Calt és Mavent. Végig Cal volt a szimpatikusabb, szurkoltam, hogy összejöjjenek, de sokszor el is bizonytalanodtam, mert bár Cal kezdettől fogva hozta a jó fiú szerepet, Mavennél ez fokozatosan alakult ki, ami sokkal valószerűbb. Néha szívesen rászóltam volna a lányra, hogy mégis hogy jut eszébe megbízni egy ilyen fiúban, de aztán már úgy éreztem, nem volt igazam. Mindenesetre a könyvre jellemző, hogy sok tekintetben bizonytalanságban tart, de éppen ettől olyan izgalmas végig.

A vége felé nagyon aggódtam, óriási fordulattal zárult a kötet, természetesen függővéggel. Már nagyon várom hogy olvashassam a következő részét, de erre majd csak jövőre fogok tudni sort keríteni. A sorozatnak eddig három kötete jelent meg magyarul, egyébként 4,5 plusz 2 részes, remélem magyarul a kiegészítők is megjelennek majd, és persze hogy a negyedik kötetre sem kell majd túl sokat várni.

A borító gyönyörű, nem tagadom, hogy ez volt az, ami először megragadott a könyvben. Így utólag is azt tudom mondani, hogy passzol is a könyvhöz szerencsére. Tényleg fantasztikus volt ez a könyv, be is került a kedvenceim közé, így bátran ajánlom mindenkinek! :)


A képek a pinterest táblámról származnak: https://www.pinterest.com/afresli/blog/

Megjegyzések

Megjegyzés küldése