A nap túloldalán

Szerző: Kate Furnivall
Eredeti cím: The Far Side of the Sun
Oldalszám: 400
Kiadó: I.P.C.
Az ​orosz szerető és A vörös sál szerzőjének új regénye valós történelmi személyekkel, és megtörtént eseményekkel átszőtt, idilli környezetben játszódó izgalmas történet.
A Bahama-szigetek maga az édenkert a gyönyörű kék egével, homokos tengerpartjaival és a ragyogó napsütéssel. 1943-ban azonban háború dúl, és még az éden sem elég biztonságos.
A 22 éves Dodie azt hitte, maga mögött hagyta a zavaros időket. Mikor azonban egyik este sebesült férfira talál a sikátorban, és elhatározza, hogy segít neki, az élete újra a feje tetejére áll.
Nassau másik végében Ella Stanford, a vagyonos diplomata felesége jótékonysági munkába temetkezik, igyekszik könnyíteni a város szegényeinek sorsán, és szórakozási lehetőségeket teremt a szövetséges katonák számára.
Mikor azonban a világ egyik leggazdagabb emberét holtan találják, ez a két nagyon különböző nő, a félénk, introvertált Dodie és a magabiztos, társaságkedvelő Ella útja összefonódik. Mindkettejük élete darabokra hullik, és senkire nem számíthatnak, csak egymásra.


Értékelésem

Ismét egy számomra eddig ismeretlen szerző könyvét vettem a kezembe, akinek több hasonló témájú, nagyon csábító műve is van, ezért szurkoltam, hogy jó élményeket szerezzek. Marina Fiorato, Rosanna Ley, Lucinda Riley és társaik körébe soroltam a szerzőt, Kate Furnivallt is, ebben nem is csalódtam, a könyv abszolút ebbe a kategóriába tartozik. Először a különleges helyszín ragadott meg, nem sok könyvet találni, ami a Bahamákon játszódik, pláne a múltban.

Két szemszögből olvashatjuk a történetet, amelyek kezdetben még két külön cselekményszálak is, később viszont összefonódnak. Az egyik főszereplő egy fiatal lány, Dodie, aki még az apjával költözött a szigetekre, most viszont egyedül próbálja meg fenntartani magát, pincérnőként dolgozik egy elegáns hotelben. Munkából hazafelé tartva egy sikátorban talál egy meglőtt férfit, akin próbál segíteni, de a férfi nem engedi, hogy kórházba vigye, ezért hosszas küzdelem árán elviszi az otthonába és ott ápolja. Klasszikus, lapos történetnek hangzik, csakhogy nem alakulhat ki közöttük semmiféle románc, ugyanis a férfi másnapra meghal. Valamilyen számomra zavaros okokból kifolyólag Dodie nem hagyja annyiban a dolgot, megpróbálja kideríteni, hogy ki ölte meg a férfit és miért. Még a maffiától sem riad vissza, sőt még a háza felgyújtása és egy durva verés után is csak még jobban beleássa magát a mélybe.
Másik szálon egy 40 körül nő, Ella életébe pillanthatunk bele, aki egy gazadag és befolyásos diplomata felesége, mindene megvan, mégsem elégedett az életével. Nem szereti, hogy a férje hímes tojásként bánik vele, szerintem szörnyen unatkozik, kellene neki valami, ami egy kicsit feldobja a mindennapjait. Különös erotikus jelenetek tarkítják a cselekményt, amik valahogy nem illenek bele a történet stílusába, legalábbis nekem valahogy erőltetettnek tűnt.

Mindkét szálon kialakul egy-egy románc, de mind a kettőről elmondható, hogy nincs felvezetve. Mivel az ember már túl van jó pár romantikus történeten, ahogy mindkét férfi megjelenik a könyvben, már borítékolható, hogy mi is fog ebből kisülni. Ám mintha ezzel az írónő is tisztában lett volna és úgy gondolta, akkor kár is szaporítani a szót, összehozza a párokat hipp-hopp, csakhogy így lóg az egész a levegőben. Nem tudtam érzelmileg átélni ezeket a kapcsolatokat, így a drámájukat sem. Dodie motivációit nem értem. Egyszerűen fel nem tudom fogni, hogy minek kell ennyire keresni a bajt. Sajnos a krimis, nyomozós vonal annyira nem érdekelt, így kevéssé volt számomra izgalmas a könyv, viszont a végére azért ebből is jutott egy kicsi, váratlan fordulattal zárult a történet.
Ami miatt viszont a csillagozás jobb, mint azt ezek után várná az ember, az a hangulat és a tájleírás. Egészen úgy éreztem magam, mintha én is a Bahamákon lennék, szépen átjött az akkori ottani hangulat, életmód, így mivel gyakorlatilag ez az érzés motivált a könyv elolvasásában, így végül nem csalódtam. Fogok még olvasni a szerzőtől, mint Ley és Fiorato, ő is kap tőlem még egy esélyt.

Külföldi borítók:




A képek a pinterest táblámról származnak: https://www.pinterest.com/afresli/blog/

Megjegyzések