Az első szabály

Szerző: Terry Goodkind
Eredeti cím: Wizard's First Rule
Sorozat: Az Igazság kardja 1.
Oldalszám: 750
Kiadó: Excalibur
Richard Cypher egyszerű erdei vezető volt. Ám a sors mégis őt szemelte ki hogy megmentse a világot Darken Rahltól, a gonosz mágustól, kinek pokoli tervei három föld népét fenyegetik. Richard élete teljesen megváltozik, amikor megmenti a messzi földről jött, szépséges és titokzatos Kahlant, egy letűnt hatalom utolsó birtokosát, aki kétségbeesetten menekül Rahl orgyilkosai elől. Egyetlen lehetőségük hogy megtalálják az utolsó nagy varázslót. Csak ő választhatja ki az Igazság Keresőjét, azt az embert, kiben tiszta szív és kellő eltökéltség lakozik hogy a legendás hatalommal bíró Igazság Kardját forgassa. Csak az Igazság Keresője akadályozhatja meg hogy Rahl megszerezze Orden Szelencéit, melynek birtoklója korlátlan hatalmat szerez mindenek felett…

Értékelésem

A sorozatról (Az igazság keresője): Már viszonylag hosszabb ideje terveztem a könyv elolvasását, de folyton kiszorította valami más, ahogy az nálam általában lenni szokott az olyan könyvekkel kapcsolatban, amiből már láttam a filmet vagy sorozatot. Ebben az esetben ez még erősebb volt, mert a könyvekből készült két évados tv sorozatot többször is láttam. Nagyon szeretem, sajnálom, hogy nem készült belőle több évad, de meg tudom érteni, hogy kevésbé volt sikeres. Annak ellenére hogy egy hihetetlenül izgalmas fantasy, amit elképesztő látványosra meg lehetett volna csinálni, minden részből süt az alacsony költségvetés, amit elsősorban épp a látvány szenvedett meg. Plusz sajnos az első évad első fele kissé monoton, úgy érezni, hogy a cselekmény nem halad előre, minden rész csak egy apró konfliktus megoldása. Viszont a későbbiekben ez szerencsére megváltozik, és az ember így már tényleg várja a következő részt. Javára lehet írni még, hogy a színészeket nagyon eltalálták, én legalábbis mindegyikkel meg voltam elégedve. Az első könyv nagyjából az első évadot fedi le, de a sorozatban különböző jeleneteket kutyultak össze, rengeteg dolgot pedig kihagytak, így azért ez messze nem egyértelmű.



Zed 
A könyvről: Egy 15+2 kötetes sorozat első része (eredeti megjelenése 1994-ben volt), ebből sajnos csak 11-et adtak ki magyarul. Icipicit reménykedek, hogy a maradék pár részt is kiadják egyszer, de nem túl sok esélyt látok rá. Sajnos hazánkban a könyv sem túl népszerű, nem elég ismert. Ez köszönhető a borzalmasan csúnya és elavult borítóknak, valamint annak a szörnyen kellemetlen ténynek, hogy magyar kiadásban az összes kötetet feldarabolták, ráadásul nem is csak két felé, ahogy az mostanában divat, hanem egyenesen három részre szabdalták őket (kivéve a legelső kötetet). Ezeket nem is egyben árulták, mint például Lőrincz L. László könyveit, hanem kapásból három nem kifejezetten olcsó könyvet kellett megvennie az embernek ahhoz, hogy egyet megkaphasson. Így összességében 32 kötetet kell megvennie annak, aki az egész magyarul megjelent sorozatot a magáénak akarja tudni. Nos, ez rémisztő, valljuk be őszintén! Jó persze az is igaz, hogy a második résztől kezdve szinte mind 1000 oldal fölött van, de azt is bőségesen elég lett volna kettőbe szedni kényelmi szempontok miatt, de akkor is jobb lett volna egyben árulni.

Kahlan 
A könyv elején megismerkedünk Richarddal Szarvasföldön, amint épp megmenti egy ismeretlen lány, Kahlan életét szintén ismeretlen üldözőitől. Ezek után gyorsan barátok lesznek, majd kiderül, hogy a falu zakkant öregembere, Zed, igazából hatalmas varázsló, Richard pedig arra született, hogy ő legyen az Igazság Keresője, aki megmenti a világot a gonosztól. Éppen aktuálisan Darken Rahltól, aki egy három szelencét próbál megszerezni. Ha azokat a szelencéket egyesíti, akkor bárkinek parancsolhat és az rögtön teljesíti az akaratát. Ez persze nem csak azért nem túl előnyös, mert szabad akarat meg minden, hanem természetesen Darken Rahl gonosz dolgokat akar megvalósítani meg egyébként is sanyargatni mindenkit, így ezért ezt nem lehet hagyni.
Richard, Kahlan és Zed el is indulnak Középföldre, kis lépésenként haladva elsősorban azért, hogy legalább egy szelencét Rahl előtt szerezzenek meg. Közben rengeteg egyéb problémába, akadályba ütköznek amiket meg kell oldaniuk ahhoz, hogy tovább tudjanak menni.
Kahlan a kedvenc szereplőn, zseniális a karaktere, bár vannak idegesítő húzásai. Egy ideig a fejébe veszi, hogy ő mennyire árt az ügynek, és heteken keresztül duzzog, amiért esküje miatt mégsem hagyhatja magára a Keresőt.
Richard
A történetet két szemszögből követhetjük, Richard és Darken Rahl nézőpontjából. Mindkettőjükről elmondható, hogy kissé meseszerűen tipikus karakterek. Richard talán túlságosan is idealizált, túl jószívű, nemes, barátságos, stb.., bár vannak erős dühkitörései, de ez a kardjának mágiájából fakad, nem pedig a személyiségéből, így a saját belső démonaival is harcolnia kell. Ez az veszély Rahlt azonban cseppet sem fenyegeti, mindenfajta együttérzés vagy megbánás nélkül írtja a népet.
Darken Rahl
Muszáj szót ejtenem egy bizonyos részéről is a könyvnek, amit az ő szemszögéből olvashatunk, még egészen a történet elején. Nem írom le a részleteket, mert legszívesebben nem is gondolnék rá. Mondom ezt úgy, hogy nagyon szeretem a dark-fantasyt, a vérengzős sztorikat és öldöklő karaktereket, de ennél a jelenetnél konkrétan hányingerem lett olyan borzalmas volt. Most is kirázott a hideg a gondolattól. Egyszóval ez nem gyerekeknek való olvasmány. Ötvözi a klasszikus mesék fonalait, Tolkien nagy gonosz elleni küzdelmével és sok sétájával, majd nyakon önti egy adag erőszakkal. Ja, és emellett bájosan romantikus :D

Szívből ajánlom a könyvet, mert még úgy is rettentő izgalmas, hogy a sorozat után olvastam, rengeteg minden történik benne. Még idén biztos hogy 2-3 részét elolvasom a sorozatnak, a többit meg jövőre, ahogy belefér a tervekbe. Különösen kíváncsi vagyok persze azokra a részekre, amik már nem kerültek bele a sorozatba, illetve megpróbálok utánajárni, hogy mégis mik az esélyek a további kiadásra. Ha teljesen reménytelen az ügy, akkor a végét kénytelen leszek angolul elolvasni.

És akkor jöjjenek a külföldi borítók:



 


 Nekem ez az utolsó tetszik a legjobban :)


A képek a pinterest táblámról származnak:https://www.pinterest.com/afresli/blog/

Megjegyzések